top of page

Карамельні яблука – зимовий смаколик

В Україні тільки починає набувати популярність новий напрямок вуличного десерту - карамельні яблука. Напевно всі не раз бачили цей десерт в американських фільмах. Зовнішній вигляд і склад продукту здатний залучити як дітей, так і дорослих.

Історія виникнення:


Карамельні яблука з'явилися на Далекому Сході за для практичності - фрукти потребували збільшення терміну зберігання. В іншому випадку торгувати було б просто нічим - продукт не пережив би довгий термін доставки. Як всім відомо, цукор - консервант, він дозволяє довше зберігати їжу. Зі Сходу яблука перекочували в Європу, а звідти - в Америку, ставши культовою стравою. З плином часу рецептура зазнала змін - карамель ставала все більш м'якою і менш хрусткою, що спростило процес поїдання. Сьогодні ці яблука не менш ефектні, ніж пончики, завдяки декору і подачі.

Інгрідієнти:

Яблука (бажано кисло-солодкі для контрасту) - 3 шт;

Цукор білий - 200 г;

Вода - 25 г;

Кукурудзяний сироп (або сироп глюкози) - 70 г;

Палички дерев'яні для шашлику - 3 шт.;

За бажанням - посипання, харчові барвники (для більшої епатажності).

Спосіб приготування:

1. Фрукти слід ретельно промити під теплою водою, потім вирізати плодоніжки і в їх основу увіткнути недовгі (7-8 см) прутики з дерева або палички для морозива або суші. Тоді застигле яблучко можна буде їсти як льодяник на паличці. Після просушування плоди готові для карамелізації.

2. Тепер переходимо до кляру, якого потребують карамельні яблука. Цукор з водою змішати в каструлі і, помішуючи, довести на невеликому вогні до кипіння. Карамель вважається приготованою, коли суміш досягла золотисто-коричневого кольору. В кінці процесу варіння слід додати в каструлю ваніль і перемішати. Альтернативним варіантом кляру є розтоплювання ірисок (близько 300 гр.) На водяній бані з додаванням 1,5 ст. л. води.

3. Останній етап карамелізація. Кожне яблуко, тримаючи його за паличку, необхідно занурити в карамель, слідом - в крижану воду, а потім знову в кляр. При використанні для приготування карамелі ірисок занурення плодів у воду не потрібно. Тепер залишилося лише дати кляру висохнути, переклавши плоди на пергаментний папір та прикрасити різними посипками за власним смаком. Коли карамель застигне, можна покуштувати ласощі.

Смачного!

bottom of page