top of page

Імбирне печиво та Новий рік

Пряне імбирне печиво щороку з'являється в якості ароматного десерту на наших столах з настанням перших холодів. Неперевершений аромат і смак печива захоплюють, а в поєднанні з фруктовим чаєм із корицею - дарує неповторне відчуття теплоти і затишку.

Імбирне печиво дуже часто ще називають різдвяним, адже саме в цей період року його найчастіше готують і подають на стіл. До того ж, це ще й прекрасна прикраса для зимових свят, адже імбирні пряники з різнобарвною глазур'ю, присипкою і солодкими прикрасами - це справжній шедевр кулінарного мистецтва, який послужить декоративною прикрасою. Рецепт імбирного печива досить простий, а готувати ці пряники - суцільне задоволення.

Історія виникнення імбирного печива:

Вперше печиво з імбиром було приготовлено англійським ченцем у далекому XII столітті. Після чергового хрестового походу кухар-монах додав в тісто найрізноманітніші спеції, набуті під час походу. Серед цих прянощів був і імбир, який надав печиву не просто приємний аромат, але ще й неперевершений смак. Випічка була оцінена настоятелем монастиря, а в той вечір всі мешканці братства насолоджувалися неперевершеним смаком випічки. І все ж справжнє визнання імбирне печиво набуло лише тільки в XIX столітті, коли йому надали вже й мудрі форми, і з цього ж тіста випікалися цілі пряникові будиночки, які прикрашали глазур'ю, шоколадом і навіть свіжими гілочками м'яти. Саме такі різдвяні будиночки з печива і почали готувати напередодні Різдва, як символ домашнього тепла, затишку і сімейного свята. Кожна господиня випікає різдвяні печива, рецепт якого передається в родині від бабусі до внучки. Але ніяких секретів з цього ніхто не робить.

Інгрідієнти:

Для тіста

Мелена кориця – 1 ч.л.;

Гвоздика – 1ч.л.;

Какао – 1 ч.л.;

Сіль – 1 ч.л.;

Мед – 3 ст. л.;

Імбир натертий 1ч.л.;

Вершкове масло – 100-200г;

Курячі яйця – 2шт.;

Цукор – 1 склянка;

Сода – 1 ч.л.;

Лимонний сік – 5-7 крапель;

Мука – 3 склянки.

Для глазурі

Яєчний білок – 1 шт.;

Цукрова пудра – 150-200г;

Лимонний сік – кілька крапель;

Картопляний крохмаль 1ч.л..

Спосіб приготування:

1. Усі прянощі - мелену корицю, імбир, гвоздику - змішати, додати сіль, какао і мед. Якщо гвоздика в суцвіттях, то її потрібно перемолоти або на кавомолці, або ж потовкти у ступці. Від цього печиво стане більш ароматним. Це стосується і імбиру. Можна купити імбир у порошку, але краще все-таки взяти корінь імбиру і натерти його на тертці, від цього печиво тільки виграє. Вимішувати ці інгредієнти необхідно в посуді, яку можна нагрівати в мікрохвильовці. На невеликої потужності розігріти мед з прянощами, перемішати до однорідної консистенції.

2. У медову суміш додати вершкове масло. Дати йому там розчинитися і знову перемішати. Тепер цю суміш нам необхідно остудити.

3. В окремій ємності віником збити яйця і цукор. Ідеально це зробити блендером, але необхідно стежити за консистенцією суміші, щоб яйця не перебити.

4. Тепер пряну і яєчну суміші з'єднати і перемішати. Сюди ж додати поступово борошно і соду. Соду погасити оцтом або лимонним соком, але в невеликій кількості, щоб не надати печінкою кислоти. Всю цю масу добре перемішати до отримання одноманітної консистенції. Тісто готове. Воно виходить не надто туге, але на руках не повинно залишатися. Тісто загорнути в харчову стрейч-плівку і покласти в холодильник на години 3-4. За цей час тісто добре охолоне і з ним буде набагато простіше працювати, ніж відразу ж після замішування. В ідеалі потрібно залишити тісто на добу, але йому досить полежати і кілька годин у холодильнику, щоб усі інгредієнти просочилися один одним і в процесі приготування віддали свій приємний і дуже смачний аромат.

5. Готове охолоджене тісто розкачати і за допомогою формочок видавлюємо печиво. Якщо тісто прилипає до рук і поверхні, його можна розгортати через пергамент для випічки, який попередньо трохи змастити олією. Якщо тісто розкачувати товщиною близько 1-1,5 см, вийдуть м'які пряники, а якщо тонший - хрустке печиво.

6. Випікати печиво в духовці на деку з плиток пергаментом для випічки, при температурі 180 С всього 7-8 хвилин. Коли краєчки стануть рум'яними - випічка готова.

6. Тепер потрібно приготувати глазур. Для цього збивається цукрову пудру з 1 білком, потім у цю суміш додається крохмаль і кілька крапель лимонного соку. Знову все добре збити. Готової глазур'ю прикрасити готове печиво. А можна ще зверху присипати декоративними прикрасами.

Смачного!

bottom of page