top of page

Macarons – історія дивовижного десерту

Макаруни або макаронс - це французький кондитерський виріб у формі двох шматочків круглого печива, з'єднаних між собою кремом або варенням. Макаруни бувають різних кольорів і смаків. Тістечка готуються за досить складною рецептурою, сповнених нюансів, що вимагає вправності кулінара, хоча для приготування необхідні лише яєчні білки, цукрова пудра, мелений мигдаль і харчові барвники.

Історія походження макарунів:

Донині залишається не зовсім ясною історія походження десерту. Існує з десяток різних версій і легенд. За однією з версій, вони народилися у Венеції в епоху Відродження, а через час з'явилися у Франції завдяки Катерині Медичі, яка на своє весілля з королем Генріхом II привезла до Франції італійського кондитера. Також існує легенда про двох черниць. Сестри Маргарита і Марі-Елізабет придумали десерт з з’єднаного печива, щоб перехитрити суворі монастирські дієтичні правила, за що були прозвані "сестри Макаронів". Можна довго сперечатися про те, в якій країні вперше з'явилися ці тістечка, але з упевненістю можна сказати одне: у Франції макаруни знайшли свою справжню популярність. Макаруни - це особлива віха у французькій кулінарії, тому саме зображення даного десерту можна зустріти приблизно усюди - на плакатах, картинах і навіть одязі.

Інгрідієнти:

Меренги

Борошно мигдальне - 165 г;

Цукрова пудра - 165 г;

Сіль - одна щіпка;

Дрібнокристалічний цукор - 150 г;

Білки - 115 г (приблизно 4 яйця);

Лимонний сік - 1/2 ч.л. або маленька щіпка лимонної кислоти;

Барвник харчовий;

Начинка

Масло вершкове - 200 г;

Цукор - 1/2 склянки;

Абрикосове варення - 50 г.

Спосіб приготування:

1. Для бажано взяти яєчні білки, які добу постояли при кімнатній температурі. Тоді вони краще зіб'ються. Спочатку міксером збити яєчні білки до появи стійкої піни. І тільки потім додавати цукор.

2. В отриману суміш можна додати будь-які харчові барвники бажаного кольору (краще використовувати барвник в порошку).

3. Цукрову пудру та мигдальне борошно перетерти руками.

4. Тепер змішати цукрово-мигдальну суміш зі збитими білками, повільно додаючи білок до борошна. Вимісити суміш до однорідної маси.

5. Наповнити отриманим тістом кондитерський мішок з насадкою. Висаджувати печиво на деко, яке покрите силіконовим килимком або пергаментним папером, у шаховому порядку. Бажано дотримуватись однакового розміру печива.

6. Дати печиву постояти приблизно півгодини, періодично перевіряючи його зверху рукою - воно має підсохнути настільки, що перестане липнути до рук.

7. Тепер можна відправляти печиво в духовку, розігріту до 200 градусів. Зменшити температуру до 170-180 градусів і випікати 5-6 хвилин. Перед тим, як виймати з духовки, треба перевірити рукою - тісто не має прилипати.

8. В ідеалі готове печиво повинно добу постояти в холодильнику, і тільки потім його можна начиняти ганашем. Тоді воно буде смачніше.

Смачного!

bottom of page